Translate

joi, 29 martie 2012

Ziua Mondială de conştientizare a autismului



luca rhod paul zaharia
      Ziua Mondială de conştientizare a autismului


Pentru noi, parintii de copii cu autism, nu există o zi sau o lună de autism, ci mai degrabă o viaţă. O viaţă care este brusc bulversata de comportamente neaşteptate, pe care nu le intelegem, care emana de la copilul nostru, dar de asemenea de la persoanele din jur.
De-a lungul vieţii noastre, vom încerca să înţelegem mai bine, să înveţam, să anticipam, sa imbunatatim, sa ajutam si sa încurajam copilul noştru într-un mod mult mai intens şi mai dificil decat pentru un copil care nu are nici un handicap. Unii parinti vor avea sansa de a vedea crecand aripi copilului lor, să-l vadă devenind autonom si independent, devenind o persoană liberă capabila sa isi aleaga drumul pentru el insusi dar alţi parinti vor trebui sa isi ghideze şi protejeze copilul pe tot parcursul vieţii lor
Este important ca result lumii sa inteleaga ceea ce este autism încât să poată accepta pe copiii noştri autisti asa cum sunt ei si sa nu-i respinga.
Copiii noştri nu sunt contagiosi: cand va apropiati de ei nu sunteti in pericol sa va imbolnaviti de « autism ». Autismul apartine unei persoane de la naştere până la moarte, nu va scapa de el, ci mai degraba invata să trăiască cu acest sindrom.
luca rhod paul zaharia
Copiii noştri nu sunt proşti: ci au dificultăţi de comunicare. Iar dacă au probleme de comportament, de cele multe ori sunt cauzate de faptul ca se simt neinţelesi si atunci devin frustraţi. Dacă ati mai interesat de copiii nostri, ati fi surprinsi de viaţă lor interioară bogată şi de ideile si opiniile interesante pe care le au.
Copiii noştri nu sunt monstri: ci sunt copiii la fel de frumosi si drăguţi ca oricare alt copil. Este adevarat ca uneori pot avea manii neobişnuite sau gesturi care deranjeaza, dar sub aceaste aparente se ascund fiinţe umane care trăieşc intens, care simt, suferă si iubesc!
Pentru Ziua Mondială de Sensibilizare la Autism as fi vrut sa pot aduna cat mai multe poze cu copii autisti pentru a vă arăta că sunt la fel ca toti ceilalati în ciuda unor aparent diferente. Dar incercand aceasta mi-am dat seama că nu putem vorbi de « zi dedicata autismului ». Si nici de « o luna a autismului ».  Pentru ca autism trebuie sa devina o prezenta permanenta in cultura mondiala iar o zi sau o luna pe an nu este suficient.
De aceea am să vă încurajez să participati cat mai multi la aceasta constientizare pentru ca si copiii nostri autisti sa aiba dreptul la o viata tot atat de normala ca toti ceilalti copii din lume. Iar acest lucru nu se poate intampla fara ajutorul si colaborarea tuturor parintilor, a tuturor celor care inteleg ce insemana sa iti apleci fruntea catre copilul tau cu sufletul plin de dragoste dorindu-i ca tot ce este mai bun si mai frumos din lume sa fie parte din viata lui.

Nathalie Hamidi -autismeinfantile.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu