Translate

joi, 26 aprilie 2012

Spune STOP folosirii inutile a termenului "AUTISM"



Asociatia Pentru Autism Luca-Rhod  SPUNE NU FOLOSIRII TERMENULUI DE ‘AUTISM’ IN SENS PEIORATIV


       In repetate randuri am vazut in spatiul public politicieni acuzandu-si adeversarii : ‘x e autist’, ‘guvern autist’, ‘parlamentari autisti’..cu sensul ca acestia sunt deconectati de la realitate, ca nu aud, nu simt, nu empatizeaza cu poporul etc. Asadar, in afara contextului stiintific sau legat de practica medicala, educationala, sociala autismul este folosit cu conotatii negative pentru a ataca sau descrie o ‘realitate’ de blamat, un comportament, o stare , o atitudine sau lipsa unei atitudini asteptate de la o persoana ‘neautista’ sau o institutie condusa de asfel de persoane ‘neautiste ‘, dar care au, dupa parerea acuzatorului, manifestari ‘autiste’, deci de condamnat. Aceasta regretabila situatie , cu atat mai neacceptabila, cu cat vine din partea unor alesi ai nostri in diferite functii de stat, publice, apare, pe de-o parte, din neintelegerea termenului si a problematicii autismului, a complexitatii tulburarilor din spectrul autismului, iar pe de alta parte, dintr-o grava nepasarea fata de o categorie de persoane cu acesata tulburare (1% din populatia tarii), jignind si ranindu-le demnitatea acestor oameni si a familiilor lor.
 Exista mituri despre autism :
-persoanele cu autism traiesc in lumea lor , nu vor sa comunice, sunt izolate si autosuficiente
-Sunt incapabile de a simti si empatiza
     ADEVARul este ca persoanele cu autism au dificultati in comunicare, relationare sociala, insa ele comunica, chiar daca unele neverbal, relationeaza in diferite moduri si grade, simt si pot manifesta afectiune si empatie si invata zi de zi sa faca acestea cat pot mai bine si tot mai bine, cu efort propriu sustinut si al familiilor lor, cu ajutorul profesionistilor calificati.
Asociatia Pentru Autism Luca-Rhod ii invita pe cei care nu cunosc ‘autismul’ sa viziteze pagina www.luca-rhod.blogspot.com pentru mai multe informatii despre autism sau sa ne scrie  daca au intrebari ale caror raspunsuri nu le pot gasi pe site.
Persoanele cu autism din Romania va roaga sa le respectati demnitatea de oameni diferiti, dar care nu sunt inferiori celoralti.
Va multumim pentru intelegere !
Aici puteti semna o petitie care protesteaza impotriva folosirii peiorative a termenului de ‘autism’ in special de catre politicieni.http://www.petitieonline.com/nu_folosirii_termenului_autism_in_sens_peiorativ_de_politicieni
Va multumim!
paul madalin  zaharia autism luca rhod aba terapie autism.ro

Un comentariu: